文学研究与历史的互振 《落地转译:台湾外文研究的百年轨迹》新书线上讲座

• 2022-01-14
  • 苏淑芬

文学研究与历史的互振

The Resonance of Literary Studies and History

《落地转译:台湾外文研究的百年轨迹》新书线上讲座

A Book Forum: Re-Articulations: Trajectories of Foreign Literature Studies in Taiwan

《落地转译》撷选重要的变化与论辩,以突出形塑外文研究的体制性力量;同时对几个重要案例──奠基学人、重要机构、关键论辩与新兴领域──进行分析,以掌握外文研究的知识生产与时代、社会与西方学术的互动,思考其流转与变异,并借此回顾,重新测定外文研究自身的价值与意义。

Re-Articulations: Trajectories of Foreign Literature Studies in Taiwan explores the important changes and key debates in the discipline of foreign literature studies to showcase the institutional forces that have formed and shaped it. It studies pioneering scholars and critical institutions of the field and analyzes important debates and emerging subfields in different conjunctures—to grasp how in each phase foreign literature studies interacted with its own social contexts and the transformation of the West so as to measure its values and meanings as a form of knowledge production.

本场座谈希望拓展该书的问题意识,从文学研究与历史互振的角度出发,在不同的学科语境(外文研究、中文研究、台文研究、文化研究、当代中国史研究等)里,思考文学研究与政治状况的对应。透过不同领域与世代学者的观点,这场座谈从《落地转译》出发,希望深入激荡,对文学与历史提出更多值得讨论和对话的课题。

The forum will further investigate the problematics of the book, starting from the resonance of foreign literature studies and historical transformations in Taiwan, to generate a discussion across different disciplines (including studies of Chinese Literature, Taiwan Literature, modern China, and cultural studies) on how literary studies engages in political and historical changes. The forum brings together scholars from different disciplines and generations will explore these topics, to generate further discussion on literature, history, and politics.

时间:2022年2月18日(五)10:00-13:00

Date: 2022-2-18 (Fri) 10:00-13:00

线上连结Zoom link:https://us02web.zoom.us/j/83421438912?pwd=aXJPc2dHZW5Sbk83RmRIVlBVYkpTUT09

密码密码Password: iccs0218